Gezi: Beypazarı’nda Bir Gün…

Gezi: Beypazarı’nda Bir Gün…
15 Kasım 2016 13:51

Ankara’ya yaklaşık 100 kilometre uzaklıktaki Beypazarı ilçesi; gezilecek yerleri, yöresel yemekleri, tarihi ve kültürüyle mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir! Beypazarı, pek fazla turistik bir şehir olmayan (!) Ankara’dan daha fazla ziyaretçi çekmektedir. Özellikle yaz mevsiminde ve hafta sonlarında turist akınına uğrayan Beypazarı’nda doya doya bir gün geçirmek mümkündür. Bu yazıda Beypazarı’na giderek bir gününüzü nasıl değerlendirebileceğinizi kaleme aldık.

Beypazarı’na Nasıl Gidilir?

İlk olarak ulaşım… Ankara’dan Beypazarı’na gitmek için arabanız varsa Ankara-İstanbul yolu üzerinden Sincan-Yenikent yol ayrımına kadar devam ediyorsunuz. Burada Ayaş-Beypazarı ayrımını gördüğünüz yerden yola saparak Ayaş-Akkaya-Beypazarı güzergahı ile 100 kilometrelik yolculuğun ardından Beypazarı’na ulaşabilirsiniz. İstanbul’dan Beypazarı’na gitmek için ise 320 kilometrelik bir rota takip etmeniz gerekecek. TEM Otoyolu üzerinden Adapazarı’ndaki Akyazı çıkışına girdikten sonra karşınıza gelen Ankara tabelalarının yardımıyla Beypazarı’na ulaşmak oldukça kolay.

Ankara’dan Beypazarı’na otobüs ile gitmek için ise Etlik Otobüs Terminali’nden (Eski Garajlar) saat başı, Akköprü’deki Ankamall Alışveriş Merkezi’nden de yarım saat arayla hareket eden otobüs ve minibüsleri kullanabilirsiniz.

İlk Durak: İnözü Vadisi

Ankara tarafından Beypazarı’nın hemen girişinden sağa sapan Kıbrıscık tabelasını takip ederek İnözü Vadisi’ne ulaşabilirsiniz. Derin bir vadi olan bu bölgede hem bitki örtüsü hem de kayalıkların aşınmasıyla oluşan oyuklar, sizi oldukça şaşırtacak! Mağaraların bir bölümü çok yüksekte olduğundan ziyaret edilmeleri pek mümkün olmuyor. Bu mağaraların, o devirde yaşayanlar tarafından kullanılan, ziynet eşyalarının da muhafaza edildiği mezarlar olduğuna dair çeşitli göstergeler bulunuyor. Ancak, arkeolojik anlamda bir çalışma yapılmadığından kesin veriler elde edilememiştir. Doğal mağaralardan oluşturulmuş kullanım alanlarına işaret eden alanlar da dikkat çekmekte.

İnözü Vadisi, Beypazarı turunuzda ilk durağınız olabilir! Burada hem doğanın hem de manzaranın keyfini çıkartırken vadinin içinden akan İnözü Çayı kenarındaki lokantalarda kahvaltınızı yapabilirsiniz. Burada Beypazarı’nın yöresel yemekleriyle beraber kahvaltı için oldukça fazla seçeneğin olduğu bir menü karşınıza geliyor. Karnınızı burada doyurduktan sonra Beypazarı ilçe merkezine hareket edebilirsiniz.

beypazari-inozu-vadisi

Çarşı – Pazar: Beypazarı

Geleneksel konakları ve taştan dar sokaklarıyla meşhur Beypazarı’ndayız… İnözü Vadisi’ndeki kahvaltının arından şehir merkezine geliyoruz. Aracımızı müsait bir park yerine bıraktıktan sonra ise Beypazarı’nı gezmeye başlıyoruz. İlçe merkezindeki meydanın biraz daha yukarısında yer alan bölgenin her sokağında bir dükkan veya tezgah bulunuyor. El tezgahları, genellikle Alaaddin Sokak olarak adlandırılan bölgede bulunuyor. Buradaki tezgahlarda dokuma el işi ürünlerden doğal bitkilere, gümüş takılardan Beypazarı’nın meşhur havuç suyuna kadar birçok şey bulabilirsiniz.

Yöre halkı yerli turistlere alışmış. O yüzden hiç yabancılık çekmiyorsunuz. Sohbetlerine ortak oluyorsunuz ve bu doğal ürünlerden satın alabiliyorsunuz. Ayrıca sokak boyunca uzanan tezgahlar haricinde dar sokaklarda da aynı şekilde hem yiyecek hem kıyafet hem de gümüş ürünler bulabileceğiniz küçük dükkanlar mevcut!

beypazari-carsi

Beypazarı Müzeleri

Eğer müze gezmeyi seven biriyseniz, Beypazarı’nda görmek isteyeceğiniz çok yer var! Genellikle tezgahların bitimine doğru, ilçenin biraz daha yukarısında yer alan müzelerin giriş ücretleri de oldukça uygun. Müzelere genellikle öğrenci 1 TL, tam 2 TL ödeyerek girebiliyorsunuz.

Kent Tarihi Müzesi: Kent Tarihi Müzesi olarak da bilinen müze, 150 yıllık bir binada bulunmaktadır. Beypazarı’nın yaşayışı hakkında detaylı bilgileri bulabileceğiniz müzede 100 yıllık mutfak eşyaları, Arapça-Osmanlıca eserler, eski yöresel kıyafetler gibi ürünler sergilenmektedir. Müzenin bahçe kapısının hemen sol tarafında ise ilginç bir buğday ambarı yer almaktadır.

Halk Evi: Beypazarı’nda bulunan Halk Evi, 29 Ekim 1939 tarihinde açılmıştır. Günümüzde müze kullanılan Beypazarı Halk Evi, Türk kültürünü, yöre sanatını ve geleneklerini tanıtmak amacıyla açılmıştır. İçerisinde kütüphane bulunan binada edebiyat ve tiyatro etkinlikleri düzenlenmiş, o dönemde Beypazarı’nda sinema bulunmadığı için uzun süre sinema salonu olarak kullanılmıştır. Zaman zaman sergilerin açıldığı, kongre ve seminerlerin düzenlendiği bir bina olarak kullanılmıştır. Şu anda Cahide Gürsoy Müze Evi olarak kullanılmaktadır. Müze içerisinde el işi kilimler, battaniyeler, ipekli örtüler ve gümüş takılar gibi şeyler yer alıyor. Ayrıca buradan hediyelik eşya da satın alabiliyorsunuz.

Yaşayan Müze: Beypazarı’nın tüccarlarından Katırcıoğlu Ali’nin torunu ve Büyük Abbas Ahmet’in oğlu olan Abbaszade Mustafa Efendi tarafından 19.yüzyılda yaptırılan yan yana iki konaktan bir tanesi, günümüzde Yaşayan Müze adıyla ziyaretçileri ağırlamaktadır. Osmanlı döneminin mimarisini yansıtan Beypazarı Yaşayan Müze içerisinde konakta yer alan tarihi doku ziyaretçilere sergileniyor. Müzenin en önemli taraflarından biri ise ziyaretçilere uygulamalı bir şekilde gösterilen sanatlar. Müzeyi ziyaret ederek ebru, ıhlamur baskı, hat sanatı ve kurşun dökümü gibi sanatlarını uygulamaları olarak gerçekleştirebiliyorsunuz.

Hamam Müzesi: Türk Hamam Müzesi Türk hamam ve temizlik kültürünü belgeleme, koruma ve geleceğe aktarma düşüncesiyle kurulmuştur. Bir kasaba hamamı olarak 16. yüzyılda inşa edilen Rüstem Paşa Hamamı mimarî bir değer olarak müze tarafından gerekli restorasyon çalışma ile koruma altına alınmıştır. Türk Hamam Müzesi’nde, klasik Türk hamamlarındaki “sıcaklık, ılıklık, halvet, külhan, şırvan, hazne ve tıraşlık” gibi mekânlar bulunuyor.

beypazari-muzeleri

Yöresel Beypazarı Tatları!

Beypazarı, tarihi zenginliklerinin yanısıra yöresel yemekleriyle de ön plana çıkmaktadır. Anadolu’nun lezzetlerini barındıran yemekleri; sunumunun inceliği ve zarafetinden olsa gerek “İnce Takım” olarak adlandırılır. Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Havuç ve Güveç Festivali’nde yöresel yemek yarışmaları düzenlenerek lezzetler ödüllendirilir. Beypazarı’ndaki zengin yemek kültürünün en önemli nedenlerinden biri ilçenin tarım ürünlerinin zenginliğinden kaynaklanır. Topraklarının verimli olması nedeniyle nüfusun %70´i tarımla uğraşır ve İstanbul, Ankara gibi merkezlerin domates,ıspanak,salatalık,marul,biber,havuç ihtiyacı da yine Beypazarı’ndan karşılanır.

Beypazarı Güveci: Yöresel mutfağın en özel yemeklerinden olan Beypazarı Göveci; özenle hazırlandıktan sonra toprak kaplar içinde Taş fırınlarda pişirilerek yine toprak kaplarda servis edilir.

Beypazarı Dolması: Beypazarı takım yemeklerinin orta direği olan Beypazarı Dolması’nın eşsiz lezzetinin sırrı, Beypazarı’nın taze asma yapraklarıyla sarılan özel dolma içi ve Beypazarılı hanımların hünerli ellerinde gizlidir.

Beypazarı Baklavası: Yöre sofrasının baş tacı Beypazarı Baklavası’nın en önemli 80 kat ince yufkadan yapılmasına rağmen kalınlığının yalnızca 5-6 cm. olmasıdır. Her beş yufkadan sonra araya konan ceviz içiyle birlikte 4 saat pişirilen ev baklavaları, damaklarda bıraktığı unutulmaz tadıyla meşhurdur.

Beypazarı Kurusu: İskoç bisküvisine rakip tereyağlı Beypazarı Kurusu çay saatlerinin ve kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. Un, süt ve tereyağı ile yapılan Beypazarı Kurusu´nun en önemli özelliği ise dayanaklılığını bir yıl muhafaza edebilmesidir.

Höşmerim: Un, süt, kaymak, tuz, yağ ve şeker karışımından yapılan Höşmelim; oldukça zahmetli bir uğraş gerektiren ancak lezzetiyle bu zahmete değen sofraların diğer bir tatlısıdır. Höşmelim’in yanı sıra yufka ile cevizle yapılan ve yağda kızartılan Perçem tatlısı da Beypazarı’nın farklı lezzetlerindendir.

Beypazarı Havucu ve Havuçlu Lokumu: Ülkemizdeki havuç üretiminin %60’nı karşılayan Beypazarı; havuçtan üretilen Havuç Lokumu ve Havuç Suyu gibi yan ürünlerin çeşitliliği ile de Türkiye’nin adeta havuç deposudur.

Beypazarı Cevizli Sucuğu: Beypazarı’ndaki bağlarda yetiştirilen üzümler ile cevizin lezzetli karışımından ortaya çıkan Cevizli Sucuğun kalitesinin sırrı; özel bir kıvama getirilen üzüm suyuna su ve şeker katılmadan üretilmesidir.

beypazari-yemekleri

Doğası, tarihi, insanları, yemekleri, el emeği ürünleri ile Beypazarı oldukça güzel bir yer! Ankara’ya yakın olması ve ulaşım kolaylığı cezbedici yönlerinden… Vaktiniz olursa bu güzel ilçeye gidin, görün, gezin.

Erman Güneş

Erman Güneş

''Küçük Prens gezegeninden kaçarken, göç yolundaki yabanıl bir kuş sürüsünden yararlanmış olmalıydı.''

Bir Yorum Yazın