Augustus Tapınağı, Ankara’da yer alan tarihi yerlerden bir tanesidir. M.Ö. 25 yılından sonra inşa edilen tapınak, çeşitli tadilat ve düzenlemelerde günümüze kadar ulaşmıştır. Firigya halkı tarafından inşa edilen tapınak, tanrı Men için yapılmıştır. Tanrı Men için dikilen tapınak, zamanla yıkılmıştır. Bugün Ankara’da kalıntıları bulunan tapınak ise Roma İmparatoru Augustus adına yaptırılmış olan bir tapınaktır.
Tarih içinde Bizans Devleti’nin eline geçen Augustus Tapınağı’na çeşitli düzenlemeler ve eklemeler yapılmıştır. Bizanslılar, tapınağı restore ederek kilise olarak kullanmışlardır. Bizanslılardan sonraki tarihte yapıyla ilgili ilk bilgi 1555 yılına dayanmaktadır. Augustus Tapınağı, Hollandalı Busbecque tarafından keşfedilmiştir. Bundan yüzyıllar sonra, 1930 yılında yapılan arkeolojik kazılarla yapı gün yüzüne çıkmıştır.
Ulus’ta Hacı Bayram Veli Camii’nin hemen yanında bulunan Augustus Tapınağı, günümüzde düzenli bir şekilde restore edilmiştir. Tapınaktan kalan sütunlar, bugün hala konumunu korumaktadır. Cami ve kilisinin yan yana durması, bu bölgedeki hoşgörü açısından son derece önemlidir. Hacı Bayram Veli Camii’nin türbesi ve tapınağın duvarı, birbirine bitişiktir.
Mekanda Etkinlik bulunamadı.