Gökçek, Yabancı Gazetecilerle Basın Toplantısı Düzenledi

Gökçek, Yabancı Gazetecilerle Basın Toplantısı Düzenledi
4 Ağustos 2016 10:25

15 Temmuz Darbe Girişimi sırasında yaşananları yerinde görmek için 20 ülkeden Türkiye’ye gelen 50’ye yakın gazeteci, ağır hasarın yaşandığı TBMM, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve Ankara Emniyet Müdürlüğü’nü ziyaret etti. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, gazeteciler için basın toplantısı düzenledi.

Yabancı basın mensupları ilk olarak OSTİM’de gerçekleşen basın toplantısına katıldı. OSTİM yönetimi tarafından gerçekleştirilen basın toplantısında, yabancı gazetecilere, darbe girişiminin ardından ekonomik faaliyetlerde herhangi bir aksaklık olmadığı yönünde bilgiler verildi. OSTİM’de bulunan işletmelerin yurt dışında yaptığı ticari faaliyetlerin devam ettiğini göstermek amacıyla yabancı bir yatırımcı ile Skype üzerinden görüşme yapıldı.Basın mensupları OSTİM’deki toplantının ardındanAnkara Büyükşehir Belediyesi’nin otobüsleri ile 15 Temmuz gecesi darbecilerin ilk hedeflerinden biri olan TBMM’ye hareket etti.

Kahraman, “15 Temmuz, darbeleri sona erdirecek bir tarih olarak anılacak”

TBMM’de de basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda, TBMM Başkanı İsmail Kahraman konuştu. Darbe girişiminin olduğu ilk dakikadan itibaren Meclis’i açık tutuklarını belirten Kahraman, darbe girişimi gecesinde yaşananları anlattı. Darbe girişimini gerçekleştirenleri “Asker elbisesi giymiş teröristler” diye tanımlayan Kahraman, “Halkın sokağa çıkması, darbe heveslilerini bitirdi. ‘Ben geldim, el koydum’ dönemi bitti. 15 Temmuz, darbeleri sona erdirecek bir tarih olarak anılacak” dedi.

Kahraman, mecliste bombalama sonucu hasar görmüş bazı bölümlerin, yaşananların görülmesi için olduğu gibi bırakıldığını söyledi, gazetecilerin sorularını yanıtlayarak darbe girişimiyle ilgili görüşlerini paylaştı. Kahraman, son olarak, yabancı basın mensupları için düzenlenen organizasyon için Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve ekibine teşekkürlerini iletti.

TBMM’ye atılan bombaların isabet ettiği yerleri gezerek incelemede bulunan konuklar daha sonra Beştepe’deki Cumhurbaşkanlık Külliyesi’ne gitti. Külliye’de ‘Demokrasi Nöbeti’ tutan vatandaşların çadırlarını fotoğraflayan yabancı basın mensupları, darbe girişimi gecesinde burada yaşananlarla ilgi bilgi aldı.

Ağır hasarın yaşandığı Ankara Emniyet Müdürlüğü önünde inceleme yapan yabancı basın mensupları daha sonra otobüsler ile Büyükşehir Belediyesi Konferans salonuna gelerek Gökçek’in konuştuğu  basın toplantısına katıldı.

Gökçek, 15 Temmuz darbe girişimi hakkında bilgi verdi

Yabancı gazetecilerle, 2 Ağustos Salı günü Büyükşehir Belediyesi Konferans salonunda basın toplantısı düzenlendi. Gökçek, 20 ülkeden gelen 50 yabancı gazeteciye, FETÖ’cülerin 15 Temmuz gecesi yaptığı darbe girişimi hakkında bilgi verdi. Gökçek, 15 Temmuz darbe girişimi karşısında Avrupa Birliği’nin tepkisinin çok cılız kaldığını belirterek, yabancı gazetecilere”umarım burada söylediklerimiz, sizlerin sayesinde bütün dünyada yer alır” dedi.

Gökçek, gazetecilere, Türkiye’de ikinci bir darbe girişimi olabileceği ihtimalinden bahsederek, “Bunu başaramazlarsa, 8 kişilik bir suikast listeleri var. Bunu uygulamaya çalışacaklar” dedi ve bu listedeki kişilerden birinin de kendisi olduğunu söyledi.

15 Temmuz başarısız darbe girişimi gecesinde yaşananları yerinde inceleme fırsatı elde eden yabancı gazetecilerin son durağı, Ankara Büyükşehir Belediyesi oldu. Gökçek, sunumu öncesinde, Zaman Gazetesi’nin 5 Ekim 2015 tarihinde yayınlanan, uçaktan kentin görüntülendiği, “Sükutun Çığlığı- Gülen Bebek” reklam filmini de izlettiren Başkan Gökçek, “Zaman Gazetesi’nin bu reklamı, 15 Temmuz tarihinden tam 9 ay 10 gün önce televizyonda yayınlanmış. Yani Zaman Gazetesi 9 ay 10 gün önce bu darbenin şifrelerini Türkiye’ye bu reklamla verdi” dedi. Basın mensupları, Gökçek’in, 15 Temmuz başarısız darbe kalkışması ve nedenlerine ilişkin sunumunu izledi. Başkan Gökçek’in sinevizyon eşliğinde gerçekleştirdiği sunumda, “o gece” yaşananlar, gözler önüne serildi.

-“Dünyada eşini görmek mümkün değil”

Darbe kalkışmasının başladığı andan itibaren Twitter ve Beyaz TV’den darbeye karşı vatandaşları sokaklara çıkmaya çağırdığını belirten Başkan Melih Gökçek, “İlk olarak saat 23.07’de 6 tane üst üste tweet attım. 600-800 bin arası tıklanma aldı bunlar ve vatandaşları sokağa davet ettik. Bu, darbeye karşı yapılan ilk teşebbüstür. Saat 23.24’te de televizyondan vatandaşları sokaklara çağırdım” dedi.

Yüz binlerce, milyonlarca insanın sokağa dökülüp demokrasisine ve ülkesine sahip çıktığını kaydeden Gökçek, “Bu, inanılmaz bir şeydi. Dünyada bunun eşini görmek mümkün değildi. Onun için milletimizle gurur duyuyoruz” diye konuştu.

Bütün dünya demokrasiyle ilerlesin denilirken, bütün dünyada demokrasi örnek gösterilirken, darbenin savunulmuş olmasını anlamanın kesinlikle mümkün olmadığını vurgulayan Başkan Gökçek, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı sevmeyebilirsiniz, ama o seçimle geldi. Yine demokratik yollarla düşürebiliyorsanız, düşürün. Dünyada hangi ülke böyle bir olayı destekliyorsa, yanlış yapıyordur” sözleriyle sunumunu tamamladı.

-“Almanya’yı dostumuz gibi görürdüm”

Sunumun ardından da yabancı gazetecilerin sorularını cevaplandıran Gökçek, bir gazetecinin “Mesela Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir görüşme fırsatınız olsa, darbeyle ilgili söyleyeceğiniz ilk sözünüz ne olurdu?” sorusuna şu cevabı verdi:

“Ben de Alman sevgisiyle büyümüş birisiyim. Alman Milli Takımı’nı tutardım gençliğimde. Yani Almanya’yı bir nevi ikinci bir komşumuz gibi görürdüm, dostumuz gibi görürdüm. Halen de görmek istiyoruz. ‘Biz sizi dost olarak görürken, siz kalkıp Türkiye’de bir darbe olmasını nasıl isteyebilirsiniz’ derdim.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Almanya’nın Köln kentinde toplanan Türk vatandaşlarına telekonferans sistemiyle bağlanmasına izin vermeyen Alman mahkemelerine ilişkin görüşleri de sorulan Başkan Gökçek, şöyle konuştu:

“Bunun için ‘bizim iç meselemiz’ dediler. Almanya’nın iç meselesine karışmak için orada Sayın Cumhurbaşkanımız konuşmak istemedi. Bu doğru değil. Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye’de olan bir olayı Almanya’daki hemşirelerimize anlatmak için konuşmak istedi. Almanya’nın buradaki en büyük hatası, başka ülkelere mitingler yapıldığı zaman telekonferans hakkı verirken, Türkiye’ye vermemeleri oldu. Bu çok büyük yanlış. Demokrasiyle yönetildiğini iddia eden bir ülkenin kesinlikle böyle bir davranış içerisinde olmaması lazım.”

-“Bir tek Mekke Belediye Başkanı telefon açtı”

Türkiye’nin Almanya’dan da İngiltere’den de Fransa’dan da Amerika’dan da çok daha fazla demokrat olduğunu söyleyen Gökçek, “Fikirlerimiz uyuşmuyor, dünya görüşlerimiz ayrı ama dünyadaki gelişmeler aynı olduğu için biz demokratlığı bırakmıyoruz. Almanya’nın yaptığını tasvip etmek kesinlikle mümkün değil” açıklamasında bulundu.

Kendisine yurtdışından herhangi bir “geçmiş olsun” temennisinde bulunan olup olmadığı da sorulan Başkan Gökçek, “Eskiden bir olay olduğu zaman birçok belediye başkanından geçmiş olsun telgrafları veya mailleri alırdım. Bunda almadım. Bir tek Mekke Belediye Başkanı bizzat telefon açtı” dedi.

-“Bunu bir geri zekalı bile söylemez”

FETÖ lideri Fethullah Gülen’in, yaşanan darbe kalkışmasını “tiyatro” olarak nitelendirmesi de hatırlatılan Başkan Gökçek, “Öyle bir tiyatro ki, Sayın Cumhurbaşkanımız, TBMM’nin, Türkiye’nin İstihbarat Teşkilatı’nın, Özel Kuvvetler binasının, Genelkurmay’ın önünün bombalanmasını emretti. Bir de bunların üstüne Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin bombalanmasını emretti. Böyle bir aptalca ifade olabilir mi? Bunu bir geri zekalı bile söylemez” diye konuştu.

Başarısız darbe kalkışmasının ardından bir anda çok sayıda kişinin yakalanmasını eleştirenlere de Başkan Gökçek, bu hazırlığın 3 yıldır sürdüğünü, ancak askeri idareye müdahale şanslarının olmaması nedeniyle sonuçlandırılamadığını belirterek, darbe kalkışmasının ardından ilan edilen OHAL ile birlikte gerekli müdahalenin yapılabildiğini söyledi.

-“237 şehit vermişiz, hiç mi isyan olmaz?”

ABD’nin, FETÖ’yü kesinlikle Türkiye’ye iade etmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Gökçek, bir başka yabancı gazetenin sorusunu da cevaplandırırken şunları söyledi:

“Kınamaların cılız olmasını şöyle anlıyoruz; İfadeler çok sert değildi. Dünyadaki pek çok ülkenin göstermiş olduğu bu tablo çok net. Örneğin Fransa’da böyle bir olaya kalkıştığınızda bizim Başbakanımız Fransa’daki yürüyüşe katıldı. Belki bizdeki yürüyüşe katılmaz da şehitlerin cenazelerine onların temsilcileri büyükelçiler katılabilirdi. Ayrıca yaptıkları kınamaların 10 katı şekilde içeri alınan kişilere işkence yapılmasından endişe duyulmasından bahsedilmesiyle geçiyor. Böyle bir şey yok. Türkiye’de işkence yok. Siz bu kadar endişe üzerinde duruyorsunuz da biz 237 şehit vermişiz, insan öldürülmüş, bunlara karşı hiç mi isyan olmaz?”

-“FETÖ her partide olmaya çalışır. Kimisine girebilir, kimisine giremez”

Açıklamalarını, “Şunu kesinlikle söyleyeyim. Türkiye’de demokrasi gayet güçlü. Dünyaya demokrasiyi öğreten Türkiye’dir” sözleriyle sürdüren Başkan Melih Gökçek, yabancı gazetecilerin pek çok konudaki sorularını da cevaplandırmasının ardından son olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli nedeniyle FETÖ’cülerin partiye sızamadıklarını ve bu yüzden Bahçeli’nin gitmesi taraftarı olduklarını söyledi. BBP lideri merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nun da FETÖ’cülerin parti içerisine sızmalarına müsaade etmediğini ve yine FETÖ’cüler tarafından helikopterinin düşürüldüğünü ifade eden Başkan Gökçek, “FETÖ her partide olmaya çalışır. Kimisine girebilir, kimisine giremez” dedi.

Gökçek sözlerini, “Umarım burada söylediklerimiz, sizlerin sayesinde dünya medyasında yer alır” temennisiyle tamamladı.

Bir Yorum Yazın